Welkom bij BoetseerKlei

 

 

WORKSHOP ZELFPORTRET

Vorm jezelf met boetseerklei!

Het oermateriaal boetseerklei biedt iedereen de kans zichzelf te vormen. Dat wordt ongetwijfeld een avontuurlijke reis naar jezelf, naar je eigen geaardheid. Ook de opdracht is aardig flexibel: verbeeld jezelf, tastbaar en meetbaar, met behulp van één kilo klei. Want van aarde gemaakt of uit klei gevormd kun je vandaag letterlijk je steentje bijdragen aan dit beeldenproject van je bedrijf. Werk daarbij vanuit je eigen identiteit, want dat is de basis voor een creatieve werkhouding. En als je werkstuk klaar is, plaats je de weergave van jezelf op de grote tafel.

 

HANDLEIDING

  • Neem plaats aan tafel en gebruik één kilo klei om naar eer-en-geweten een beeltenis van jezelf te boetseren.
  • Een perfecte gelijkenis is minder belangrijk dan de symbolische (meer)waarde die je jezelf toedicht als bouwsteen van de organisatie.
  • Gebruik het ijscostokje en de satéprikker om structuur aan te brengen op het materiaal.
  • Als je vies bent van klei of om een andere reden je handen schoon wilt houden ­of als je bang bent voor je mooie kleren­ kun je vragen om een paar plastic handschoenen of een schortje. Er zijn ook papieren handdoeken om je handen aan af te vegen.
  • Als je tevreden bent over je werkstuk mag je het geboetseerde 'zelfbeeld' ­als personificatie van je geweldige inzet­ bijzetten op de presentatietafel.

 

 

WORKSHOP ONTWERP / DESIGN

Ontwerp een nieuwe product uit boetseerklei!

Boetseerklei biedt iedereen de kans een nieuw product of de verpakking daarvoor te modelleren. Ook de opdracht is aardig flexibel: probeer vorm te geven aan een nieuw product of de verpakking voor een bestaand product, met behulp van één kilo klei. Want van aarde gemaakt of uit klei gevormd kun je vandaag letterlijk je steentje bijdragen aan dit innovatieve project voor je bedrijf. Werk daarbij vanuit je eigen identiteit, want dat is de basis voor een creatieve werkhouding. En als je werkstuk klaar is, plaats je de weergave van jezelf op de grote tafel; later gaan we de verschillende concepten met elkaar bespreken.

HANDLEIDING

  • Neem plaats aan tafel en gebruik één kilo klei om naar eer-en-geweten een nieuw product te boetseren.
  • Een perfecte werkend model is in dit stadium minder belangrijk dan het aangeven van een idee.
  • Gebruik het ijscostokje en de satéprikker om de juiste structuur aan te brengen op het materiaal.
  • Als je vies bent van klei of om een andere reden je handen schoon wilt houden ­of als je bang bent voor je mooie kleren­ kun je vragen om een paar plastic handschoenen of een schortje. Er zijn ook papieren handdoeken om je handen aan af te vegen.
  • Als je tevreden bent over je werkstuk mag je het geboetseerde model bijzetten op de presentatietafel, waarna het kan worden besproken in de groep.

 

 

WORKSHOP ANIMATIEFILM

Maak een korte film van kleifiguren!

Maak een korte animatiefilm van geboetseerde poppen, kleifiguren of andere bewegende voorwerpen. Door minieme veranderingen in de opeenvolgende beelden ontstaat het idee van beweging alsof de figuren tot leven zijn gebracht.

Deze workshop is uitermate geschikt als teambuilding voor 4 tot 10 personen die samenwerken aan een animatiefilm van zelfgemaakte decors en objecten van klei. Dit gebeurt door de stilstaande taferelen beeldje voor beeldje op te nemen in een soort kist op tafel, die als studio dienst doet. Tussen de opnames door brengen de deelnemers steeds weer een kleine verandering aan in het beeld. Aan het eind wordt de video op de computer gemonteerd tot complete film met titels, effecten en geluid.

TECHNIEK
De figuurtjes in de animatiefilm worden gemaakt van klei op een skelet van buigzaam ijzerdraad. Dat is een uiterst tijdrovend proces omdat elk filmbeeld apart opgenomen moet worden. Door de losse beelden later snel achter elkaar te vertonen, ontstaat de illusie van beweging. Elke seconde film bestaat uit maar liefst 25 beelden, dat betekent dat er voor één minuut film vijftienhonderd opnames nodig zijn. Tussen elke opname moet je alle kleipoppen handmatig aanpassen. Daarnaast bewegen de figuurtjes soms ook nog hun mond, synchroon met de in te spreken conversaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je in één dag hoogstens een film van één minuut kunt maken.

"Toen wij een paar jaar geleden de eerste workshop klei-animatiefilm wilden organiseren als teambuilding, werden we nog voor gek verklaard, maar nu is het opeens trend", vertelt Antoon Versteegde, initiatiefnemer van BoetseerKlei. "In klei-animatiefilms kan zowat alles zolang je maar goed samenwerkt. Voorwerpen van klei komen tot leven, het lijkt een magische toverlantaarn waarin boetseerklei de verrassende hoofdrol speelt."

FILMSET
"Voor zo'n filmworkshop hebben we meestal maar een dag, vanwege de tijd en het budget. De moeilijkheid is bovendien dat er wordt gewerkt vanuit het principe dat een klei-animatiefilm aan dezelfde cinematografische wetten moet voldoen als een 'gewone' speelfilm. Belichting, camerastandpunten en geluid worden in kleine werkgroepjes uitgewerkt. Op de set wordt alles op schaal nagebouwd. De 'stopmotion' techniek, die de klei ogenschijnlijk beweging geeft, vereist dat de figuurtjes gemakkelijk kunnen worden gemanipuleerd; dat doet ook een groot beroep op de inventiviteit van de deelnemers. Het is ongelooflijk om te bedenken dat er in een één minuut durend filmpje een hele dag werk zit met zoveel mensen."

PREMIERE
In de studio van BoetseerKlei (of op eigen locatie) ga je met je team je eigen klei-animatiefilm produceren. We starten met het bekijken van een paar korte animatiefilms zodat je voor jezelf een goed beeld krijgt van de verschillende mogelijkheden. Vervolgens maken we een story board, dat is een soort stripverhaal wat weergeeft hoe je animatiefilm er ongeveer uit zal gaan zien. Daarna gaan we in verschillende groepjes de decors bouwen en de poppen maken. De filmstudio wordt gebouwd op een grote tafel zodat je er aan alle kanten goed bij kunt en alles wordt digitaal opgenomen. Met behulp van een computer gaan we de film uiteindelijk monteren en er effecten en geluiden bij maken. Tot slot maken we van onze eindmontage een DVD of een presentatie op internet.

 


Voor meer informatie kunt u ons bellen via telefoonnummer: 06-10583647 of emailen naar: BoetseerKlei. We nemen dan zo snel mogelijk persoonlijk contact met u op.